
طراح گرافیک آینه تمام نما و جلوه دهنده ایدههای بصری هست که با استفاده از نرمافزار رایانهای به خلق آثار هنری میپردازد. طراح گرافیک موفق با الهام بخشیدن، از طریق فرمهای هنری که خود شامل تصاویر، کلمات، المانهای طراحی و … هستند، با مخاطبان آثار خود ارتباط برقرار میکنند. در این مقاله قصد داریم به نکاتی که باعث پیشرفت یک طراح و موفق شدن آن در آثار خود میشود با توجه به اصول و قواعد و از همه مهم تر تجربه طراحان گرافیک برجسته بپردازیم.
هدف طراح گرافیک
هدف نهایی طراح گرافیک هویت بخشیدن به تعدادی المان، تصویر و نوشته هست چهبسا این کار توسط یک نرمافزار گرافیکی تحت وب، کامپیوتر یا موبایل شکل بگیرد و یا در طراحیهای چاپی، انیمیشنها و تیزرهای تبلیغاتی باشد. اولین نکتهای که طراح گرافیک همیشه در تمام کارهای خود باید در ذهن داشته باشد این است که بهتر دیده شدن یک اثر، به طراحی درست آن بستگی دارد و طراحی یک اثر از طراحی تکتک المانهای آن تشکیل میشود فرقی ندارد رنگ یا نوع فونت باشد یا سایز یک المان یا هر تکنیکی از طراحی گرافیک باشد، تمامی بخش های یک اثر هنری بصورت یکپارچه میباشد و بر روی طرح نهایی کار تاثیر خود را میگذارند.
عنصر اصلی طراح گرافیک موفق چیست؟ (خلاقیت یا مهارت در نرمافزارهای گرافیکی)
با یک بررسی به جواب این سؤال میرسیم و برای هر یک از این دو موضوع راهحلهایی را پیشنهاد میدهیم. اشخاصی که در ابتدا وارد فضای طراحی گرافیک میشود، عموماً در یکی از این دو عامل دچار مشکل هستند. خلاقیت از ویژگیهای یک طراح هست که فرق حرفهای بودن خود را نسبت به سایر رقبا به اثبات میرساند اما یک راهی که برای این موضوع برای طراحان گرافیک مبتدی که تازه وارد طراحی گرافیک شدند و خودم هم در ابتدا این کار را انجام دادم این بود که یک کاغذ و قلم داشته باشید و ایدههایی که به ذهنتان میآید را به تصویر بکشید و هیچوقت این آثار خود را دور نریزید حتی اگر طرحهای ابتدایی شما بود و تصاویر فوقالعاده ای نبود، این مورد به شکل عجیبی تاثیری را پس از مدتی بر روی شما میگذارد. مزیت این کار را خودم در اکثر آثارم دیدم برای نمونه یکبار قصد طراحی لوگو داشتم که برای مفهوم رساندن یک هویت سازمان به دنبال ایده بودم و وقتی این نقاشیهای روی کاغذ قدیمی خودم رو دیدم، از قسمتهای جداگانه آثارم تونستم ایده جالبی برای طراحی لوگو استفاده کنم درصورتیکه اصلاً موضوعات طرح هایی که کشیده بودم و لوگو موردنظر به هم ارتباطی نداشت، به همین دلیل شما برای تقویت خلاقیت در طراحی گرافیک بهتر است همیشه ایدههای فراری که در ذهن شما میگذرند را به تصویر بکشید تا از دست ندهید.
راهحل دیگری که در موضوع پرورش خلاقیت طراح گرافیک میتواند مؤثر باشد دیدن آثار طراحان حرفهای است. طرحهای گرافیکی دیگران را ببینید و به دنبال آنالیز کردن آنها باشید، دلیل استفاده از ایدههای شخص را متوجه شوید و به آن ایدههای خودتان را تزریق کنید. این موضوع زمانی میتواند بر روی کار شما تاثیرگذار باشد که به عنوان یک فرد تیزبین کار را مورد تحلیل و بررسی قرار دهید؛ نه به عنوان یک بیننده عادی که طرح را با کلمات خوب و بد توصیف کند.
داشتن تخصص و مهارت در نرمافزارهای گرافیکی هم بحث دیگری از کار طراح گرافیک میباشد. سالهای قبل یادگرفتن نرمافزارهای گرافیکی به گستردگی امروزه نبود و امکانات نسخههای امروزی وجود نداشت و محیط کاربری جذابی برای طراحان نبود. اما امروزه با تعدد نرمافزارهای گرافیکی چه در موبایل و چه طراحی تحت وب و آنلاین نرمافزارهای گرافیکی را در دسترس بیشتری قرار داده است. استفاده از نرمافزارهای گرافیکی مرجع همچون نرمافزارهای فتوشاپ، ایلوستریتور، کورل، افترافکت، مایا و … مزایای بهتری دارد زیرا نرمافزارهای کاملی در زمینه ی تخصصی خود هستند و برای شروع، یادگیری و تسلط بر روی یک نرم افزار گرافیکی میتواند کار شما را برای یادگیری سایر نرم افزارهای گرافیکی راحت تر کند زیرا نرم افزارهای گرافیکی بااینکه ممکن است ظاهر و قابلیت های متفاوتی داشته باشند اما با یادگیری عمیق یک نرم افزار با شاکله اصلی و مباحث تخصصی نرم افزار آشنا میشوید که در نرم افزارهای دیگر نیز روند تقریباً یکسانی دارد. نکته مهمی که برای طراحان گرافیک مبتدی وجود دارد این است که تصور میکنند باید تمام نرم افزارهای گرافیکی را بلد باشند و بتواند در آنها طراحی کنند اما حرفه ای بودن در یک نرم افزار گرافیکی خیلی بهتر است تا اینکه در چندین نرم افزار گرافیکی بتوانید کارهای ساده و ابتدایی را طراحی کنید. البته شناخت نرم افزار مناسب برای کاری که میخواهید انجام بدهید هم مبحث خیلی مهمی است.
ویژگی های طراح گرافیک موفق
۱. همیشه به دنبال یادگیری و الهام گرفتن از آثار دیگران باشید و سعی کنید خودتان را با تکنیکهای طراحی گرافیک و امکانات جدید نرمافزارهای گرافیکی بروز نگهدارید. در حقیقت بروز بودن اطلاعات یک طراح و گرافیست برای بقا یک امری الزامی است. هر طراح گرافیک نیاز به مجموعه خاصی از مهارتها و تکنیکهای طراحی دارد. بسیاری از طراحان در یک نوع تخصص دارند؛ دیگران بر مجموعهای از سبکهای مرتبط و مشابه تمرکز میکنند. اما به دلیل اینکه این صنعت بهطور مداوم در حال تغییر است، طراحان باید سازگاری و یادگیری مادامالعمر داشته باشند تا بتوانند تخصص خود را طی دوره کاری خود تغییر دهند یا اضافه کنند و با ترندهای روز طراحی آشنا باشند.
۲. انتقادپذیر باشید. با نظرات مخالف سایر طراحان و یا مشتری، ناامید و عصبی نشوید زیرا همانطور که طراحان گرافیک بر اساس اصول و قواعد به همراه خلاقیت خود طراحی میکنند، صاحب اثر یا مشتری نیز دارای سلیقه است و تا جای ممکن که مخالف با اصول کار نباشد نظر مشتری، ارجحیت دارد و باید به سلیقه دیگران احترام گذاشت و شنید. فقط باید به این توجه کنید که سخن مشتری را باید شنید و درنهایت این شما هستید که باید تصمیم بگیرید که نظر مشتری را انجام یا کار خودتان. و این موردی است که شما باید به تسلط کافی بر روی ایده ها و نظرات خود باشید و بر اساس دلیل و منطق ایده های خود را اثبات کنید تا نظر خود را اجرا کنید و یا درصورتیکه مشتری اثبات درستی درمورد نظر خود داشت احترام بگذارید و به ان عمل کنید.
۳. سبکهای کاری خود را تغییر دهید. این مورد باعث تغییر در نمونه کارهای شما میباشد و همچنین ایدهآل ترین راه برای یک مشتری، این است که تکنیکها و سبکهای مختلف را معرفی کنیم و حق انتخاب بیشتری را به مشتری برای انتخاب بدهیم. همچنین استفاده از سبکهای مختلف چیزی است که طراحان خیلی تمایل دارند ولی گاهی دچار چنین ریسکی نمیشوند و سبک خود را تغییر نمیدهند که برای موفق بودن در این مورد باید به ۲ مورد تاکید داشته باشید؛ یکی بروز نگه داشتن خود با ترندهای روز و مورد دوم مشاهده و آنالیز آثار طراحان گرافیک دیگر.
۴. حقوحقوق آثار را حفظ کنید. احترام به طراح گرافیک یک کار اخلاقی است که این موضوع کپیرایت همچنان در تمامی موضوعات دچار مشکل است و بهجای اینکه یک کار اخلاقی باشد ، باید یک کار قانونی باشد. لطفاً در این مسئله اخلاقی احترام به طراحان گرافیک و احترام به اثر خود را در نظر داشته باشید.
۵. آشنایی با تئوریرنگها. این مورد جزو اصول اولیهای است که یک طراح گرافیک موفق باید داشته باشد اما متأسفانه این موضوع را باسلیقه اشتباه میگیرند درحالیکه درآمیختن و قرار دادن رنگها در کنار یکدیگر بحثی ورای سلیقه میباشد و یک موضوع تکنیکی و روانشناختی است. به دلیل اهمیت این مورد، آن را بهصورت اختصاصی بیان کردم و حتماً در مورد تئوری رنگها اطلاعات خود را کامل کنید.
۶. گرافیست یا طراح گرافیک وظیفه به تصویر کشیدن خواسته و اطلاعات مشتریان را دارد. گاهی استفاده از تکنیکهای مختلف و شلوغ برطرفکننده و بیانکننده خواسته مشتری نیست و طراح باید خواسته مشتری و نسبت به هدف و موردی که مشتری قصد به نمایش گذاشتن آن را دارد بشناسد و به درستی طرحی را اجرا کند تا بیننده هم به راحتی این موضوع را درک کند و با آن ارتباط برقرار کند.
مکمل مهارتهای طراحان گرافیک خوب چیست؟
بهغیراز مهارتهای فنی و تخصصی که در بخش قبل به آنها پرداختیم ، یک طراح گرافیک خوب و موفق نیازمند مهارتهای دیگری نیز میباشد که شامل:
۱. شور و اشتیاق برای طراحی، به همراه احساس خلاقانه.
۲. استفاده از یک روش انعطافپذیر در هنگام کار با یک گروه.
۳. مهارتهای ارتباطی عالی برای مذاکره با مشتریان.
۴. مهارتهای مدیریت زمان و توانایی کنار آمدن با پروژههای مختلف در یکزمان.
۵. دقت و توجه به جزئیات در هنگام ارائه طرح نهایی.
۶. باز بودن برای دریافت بازخورد و تمایل به تغییر در طرحها.
نکتههای مفید برای طراح گرافیک حرفهای
۱. قبل از اجرای هر پروژه تمام مواردی را که تصور میکنید با پروژه شما مرتبط و ضروری است ، یادداشت و فهرست کنید.
۲. سقف بودجه که سفارشدهنده امکان پرداخت آن را دارد برای طراح گرافیک بسیار اهمیت دارد ، چراکه این امکان را به شما میدهد تا موارد دیگر پروژه را بر اساس آن محاسبه کنید
۳. تا حد امکان از بکارگیری تصاویری که در سایر آثار چاپی استفاده شدهاند پرهیز کنید ولی اگر به دلایلی لازم باشد چنین کاری انجام دهید ، ازجمله اصرار سفارشدهنده آنهم درصورتیکه تصویر موردنظر متعلق به آرشیو خود او باشد، حتماً تصویر اصلی را از او تحویل بگیرید و از اسکن کردن تصاویر چاپی خودداری کنید. همیشه بر روی استفاده از تصاویر مناسب و باکیفیت در طرح ها وسواس داشته باشید و از منابع درست آن استفاده کنید.
۴. برای کارها و پروژههای خود جدول زمانی تشکیل دهید و بدقولی کردن به مشتری را به طور کل فراموش کنید.
۵. سفارشدهنده را در جریان پیشرفت مراحل کار قرار دهید و نظرات آن را بشنوید.
۶. سرعت عمل در تمامی کارها مورد تأیید است اما بازنگری چندباره هر طراحی میتواند در کاهش نقاط ضعف و افزایش نقاط قوت آن مؤثر باشد.
۷. توجه به نظرات سفارشدهنده لازم و ضروری است ولی در ادامه این توجه نباید به اعمال سلیقه مشتری تسلیم شوید.
۸. گاهی اوقات ایدههای تخیلی و خلاقانه خوبی بهسرعت در ذهن شکل میگیرند و به همان سرعت نیز از یاد میروند، مناسبترین راه برای حفظ این ایدهها، انتقال بلافاصله آنها روی کاغذ بهصورت کاملاً ابتدایی است و این اتودهای اولیه را با توضیحات نوشتاری کاملتر کنید.
۹. اکثر اوقات حساسیت بیشازحد در رعایت کیفیت ، به وجود آورنده وسواسی و مخرب است.
۱۰. همیشه بهترین کار و طراحی لازم را انجام دهید و به این فکر کنید که کار را انجام که قبل از اینکه برای سفارش دهنده باشد برای خود شماست و جزء نمونه کارهای شما خواهد شد، پس کاری نکنید که بعدها از نشان دادن طرحی به دلیل بی کیفیت بودن آن به دیگران پرهیز کنید. داشتن یک نمونه کار عالی برای یک طراح گرافیک خوب لازم است و باعث اعتبار او میشود و باعث دیده شدن بیشتر و در نهایت درآمدزایی بیشتر میشود.
۱۱. نوآوری و استفاده از سبکها و تکنیکهای مختلف در اکثر موارد سبب جلبتوجه مخاطبین میشود. ولی بهکارگیری آن درصورتیکه حسابشده و هوشمندانه انجام نشود منجر به شکست عملیات طراحی و تبلیغاتی شما خواهد شد.
۱۲. همواره طرحهای گرافیکی که انجام دادهاید را آرشیو کنید و مورد بازبینی قرار دهید. این کار باعث میشود متوجه پیشرفت یا احتمالاً سیر نزولی در آثارتان شوید.
۱۳. سفارشدهندگان خوب خود را به مشتریان همیشگی تبدیل کنید . بهتر است تعداد انگشتشماری مشتری دائمی داشته باشید تا آنکه تعداد پرشماری مشتری فصلی. ویژگی مهم حالت اول شناخت کافی و لازم بین شما و سفارشدهنده است که سبب میشود تا با اطمینان از آنچه میخواهید و آنچه باید انجام شود، در زمان و هزینه صرفهجویی کنید. چنین امری نهایتاً به همکاریهای موفقتری میانجامد.