خیلی از افرادی که در زمینه گرافیک و طراحی گرافیک کار میکنند و یا تازه شروع به یادگیری در این زمینه میکنند با منابع نرمافزارهای گرافیکی بسیاری روبرو میشوند و حتی در شروع به این شک میافتند که با کدوم نرمافزار گرافیکی کار کنند؟ کدام نرمافزار گرافیکی بهتر است؟ اصلاً فرق اینهمه نرمافزار گرافیکی که معرفی میشوند چیست؟ در این مقاله به ۱۰ تا از پرکاربردترین نرمافزارهای گرافیکی میپردازیم و با مزیتها ، معایب و کاربرد نرمافزارهای گرافیکی آشنا میشوید و قطعاً در پایان این مقاله متوجه میشوید که کدوم نرمافزار گرافیکی برای چه نوع طراحیهایی مفید و مناسب هستند.
در این مقاله ما ۱۰ تا از پرکاربردترین نرمافزارهای گرافیکی را معرفی میکنیم اما قطعاً خیلی تعداد نرمافزارهای بیشتری هم وجود دارند که افراد زیادی از این نرمافزارها استفاده میکنند و کارهای طراحی خوبی هم انجام میدهند. نرمافزارهای گرافیکی عموماً حجم زیادی نسبت به سایر نرمافزارهای روزمره کامپیوتری دارند و برخی از این نرمافزارها بهعنوان نرمافزارهای مرجع شناخته میشوند مانند نرمافزار فتوشاپ که کارهای چاپی ، طراحی آتلیهای ، ساخت بنر متحرک ، طراحی سهبعدی و … همگی در این نرمافزار قابل انجام شدن است که هرکدام از این قسمتها خودش بخشهای مفصلی دارد که نیاز به تمرین و دانش هست اما نرمافزارهای کوچکتری هم بعدها ایجاد شدند که توانایی انجام تمام این کارها را ندارند اما بر پایه این نرمافزارهای مرجع گرافیکی شکلگرفتهاند و ممکن است تنها یک یا چند تا از کارهای فتوشاپ را انجام بدهند که این کار هم باعث شده حجم اینگونه نرمافزارها کمتر باشد و همچنین امکانات و تنظیمات آن به گونه است که نیاز به تخصص کمتری نسبت به نرمافزارهای مرجع دارند و اکثراً هم محیط کاربرپسندی و راحتی دارند که کاربران عادی و مبتدی علاقه بیشتری دارند که با این نرمافزارها کار کنند و از طرفی دیگر برخی افراد نیازشان با اینگونه نرمافزارها برطرف میشود و نیازی ندارند که نرمافزارهایی که حجم و فضای زیادی را هم اشغال میکنند را در سیستم خود داشته باشند.
۱۰ نرمافزار گرافیکی پرکاربرد
۱. فتوشاپ Photoshop
فتوشاپ جزو معروفترین و پرکاربرترین نرمافزار گرافیکی است که طرفداران بسیاری نیز دارد. نرمافزار فتوشاپ برای شرکت Adobe است. نرمافزار فتوشاپ به دلیل امکانات زیادی که دارد گستره بیشتری از افراد را به سمت خود میکشاند چه افرادی که در زمینه طراحی گرافیکی ثابت و یا طراحی گرافیکی متحرک کار میکنند بهنوعی با نرمافزار فتوشاپ آشنا هستند و نیازشان را برطرف میسازد. طراحان گرافیکی که درزمینه چاپ ، طراحی سایت ، طراحی نرمافزار و اپلیکیشن ، انیمیشنسازها و عکاسان و … جزء افرادی هستند که میتوانند برای کارهای طراحی خود از نرمافزار فتوشاپ بهره ببرند. فرمت اصلی خروجی نرمافزار فتوشاپ PSD هست که طرحها را بهصورت لایه باز میتوان ایجاد کرد. از ویژگیهای نرمافزار فتوشاپ که بسیار اهمیت دارد پیکسلی بودن آن است که این امر در برخی طراحیها مناسب نیست. در حالت کلی تصاویر را میتوان به دو شکل پیکسلی یا وکتور ایجاد کرد. تفاوت پیکسل و وکتور بودن عکسها در این است که هنگامیکه تصویر وکتور را داشته باشیم و بخواهیم در جایی تصویر را بزرگ کنیم و حتی در جایی تصویر را کوچک کنیم ، از کیفیت تصویر کم نمیشود و این جزو مزیتهای آن است. درحالیکه در حالت پیکسلی از یک سایزی که بگذریم ، از کیفیت تصویر کاسته میشود و این ویژگی پیکسلی بودن نرم افزار فتوشاپ در برخی از موارد عیب محسوب میشود که میتوان از نرم افزارهای وکتوری برای طراحی استفاده کرد اما فتوشاپ با ارائه کستره زیادی از خدمات محبوبترین و پرطرفدارترین نرم افزار گرافیکی تصویری محسوب میشود.
مزایای نرمافزار فتوشاپ
۱. محیط کاربرپسند آن. مخصوصاً در نسخههای جدید که بهصورت انیمیشن ، کاربرد ابزارها را نیز معرفی میکند.
۲. امکان ویرایش ویدیو و ساخت تصاویر متحرک.
۳. امکان طراحی سهبعدی.
۴. امکان انتقال فایلهای طراحی به سایر نرمافزارهای شرکت Adobe
5. وجود نسخههای موبایل نرمافزار ( البته با امکانات کمتر ).
۶. کاربرد در عکاسی ، طراحی سایت ، طراحی اپلیکیشن ، طراحی مخصوص چاپ و … .
۷. وجود منابع آموزشی مختلف فارسی و زبان انگلیسی
معایب نرمافزار فتوشاپ
۱. سنگین بودن نرمافزار.
۲. فضای زیادی از حافظه و Ram سیستم را اشغال میکند.
۳. پیکسلی بودن آن برای طراحی لوگو و طراحی کاراکتر و … مناسب نیست.
۲. ایلوستریتور Illustrator
نرمافزار ایلوستریتور از دیگر نرمافزارهای محبوب شرکت Adobe میباشد برخلاف نرمافزار فتوشاپ ، ایلوستریتور نرمافزار قدرتمند برداری یا وکتور میباشد. شرکت ادوبی بااینکه نرمافزارهای متعددی را در زمینه گرافیک عرضه کرده است ولی این را باید بدانیم که هیچکدام از دیگری برتری ندارند و اگر از این نرمافزارها بهصورت مکمل استفاده کنیم ، در حقیقت بهترین استفاده را از این نرمافزارها میکنیم. عموماً این نرمافزار موردعلاقه طراحان گرافیک حرفهای هست و افرادی که با نرمافزار فتوشاپ کار کرده باشند ، یادگیری نرمافزار ایلوستریتور راحتتر است و بهتر درک میکنند و برعکس همین موضوع هم وجود دارد که این موضوع هم به دلیل ثبات رابط کاربری نرم افزارهای شرکت ادوبی است. فرمت اصلی نرمافزار ایلوستریتور AI میباشد ، همچنین امکان خروجی گرفتن بهصورت SVG نیز وجود دارد که به دلیل بهینهسازی شدن تصویر ، گزینه مناسبی برای استفاده طراحان وب است. ایلوستریتور جزو یکی از بهترین نرم افزارهای طراحی لوگو نیز است.
مزایای نرمافزار ایلوستریتور
۱. طراحی تصاویر بهصورت دوبعدی و سهبعدی.
۲. تبدیل تصاویر ( تصاویر پیکسلی ) به تصاویر وکتور.
۳. برداری بودن آن گزینه مناسبی برای طراحی لوگو و کاراکتر میباشد.
۴. تصاویر در هیچ سایزی کیفیت خود را از دست نمیدهند.
۵. امکان ایجاد چندین صفحه طراحی بهصورت همزمان.
۶. پشتیبانی در اکثر سیستمهای کامپیوتری.
۷. ارتباط با سایر نرمافزارهای شرکت ادوبی.
معایب نرمافزار ایلوستریتور
۱. عدم پشتیبانی از زبان فارسی برای تاپ کردن بهصورت مستقیم.
۲. محیط کاربرپسندی ندارد.
۳. ارائه شدن فیلترهای محدود.
۴. عدم پشتیبانی از طرحهای انیمیشنی.
۳. کورل دراو CorelDraw
نرمافزار کورل یا کورل دراو جزو یکی دیگر از نرمافزارهای محبوب در زمینه گرافیک میباشد که از این نرمافزار اکثر برای طراحی استفاده میشود و کمتر در ویرایش تصویر مورداستفاده قرار میگیرد. نرمافزار CorelDraw برای شرکت Corel است. امکان استفاده از گرافیکهای برداری و پیکسلی در نرمافزار کورل وجود دارد اما این نرمافزار اصولاً بهعنوان نرمافزار وکتوری شناخته میشود. پسوند اصلی نرمافزار کورل Cdr هست اما از سایر فرمتها همچنین نرمافزارهای گرافیکی شرکت ادوبی نیز پشتیبانی میکند. نرمافزار کورل را بهعنوان یک نرمافزار صنعتی نیز میشناسند چون در طراحی گرافیکی اکثر صنعتها نیز کاربرد فراوانی دارد مانند شرکتهای تبلیغاتی ، تابلوسازی ، چاپخانهها و … .
مزیت نرمافزار کورل دراو
۱. یادگیری آسان نرمافزار.
۲. پشتیبانی از اکثر فرمتهای تصویری.
۳. کاربرد حرفهای در صنعت.
۴. پشتیبانی از فونتهای فارسی.
۵. پشتیبانی از گرافیک برداری و وکتور.
معایب نرمافزار کورل دراو
۱. عدم استفاده در از نرمافزار برای ویرایش عکس.
۲. عدم پشتیبانی از طراحی سهبعدی.
۳. عدم ارائه نرمافزار برای نسخه مک.
۴. ایندیزاین InDesign
نرم افزار ایندیزاین نرمافزار ایندیزاین از دیگر نرمافزارهای گرافیکی شرکت ادوبی است که کاربردهای بسیاری نیز در صنعت دارد و کاربرد ویژه ایندیزاین برای صفحهآرایی یا صفحهبندی کتاب ، مجلات ، کاتالوگ ، تقویم ، روزنامه و … است که تقریباً این کارها را در نرمافزار Word هم میتوان انجام داد اما نرمافزار ایندیزاین بهصورت اختصاصی برای این کار ایجادشده و امکانات و تنظیمات ویژهای برای چاپ و نشر است. فرمت خروجی برای نرمافزار ایندیزاین فرمت PDF است ولی از اکثر فرمتها پشتیبانی میکند. از ویژگیها و امکانات نسخه جدید نرمافزار ایندیزاین ، علاوه بر ساخت Ebook ، کتابهای الکترونیکی پیشرفته EPUB میباشد که از نسخههای جدید کتابهای الکترونیکی هست و امکان قرار دادن ویدیو و صوت و انیمیشن نیز وجود دارد.
مزایای نرمافزار ایندیزاین
۱. کاربرد در صنعت چاپ و صفحهآرایی.
۲. بهره بردن از افکتهای متنوع.
۳. ایجاد کتابهای الکترونیکی ساده تا پیشرفته.
۴. ترکیب متن و تصویر.
۵. پشتیبانی از زبان فارسی.
معایب نرمافزار ایندیزاین
۱. ابزارهای محدودی برای طراحی گرافیکی وجود دارد.
۲. امکان ویرایش تصویر محدودی دارد.
۵. تری دی مکس ۳D Max
نرم افزار تری دی مکس نرمافزار ۳D Max نرمافزاری قدرتمند در زمینه طراحی گرافیکهای سهبعدی هست. کمپانی سازنده این نرمافزار Autodesk است. تری دی مکس از امکانات بسیاری در زمینه طراحی گرافیکهای سهبعدی ، انیمیشنی در صنعتهای تیزرسازی و ساخت بازیهای کامپیوتری و پویانمایی داراست. از نرمافزار تری دی مکس بهطور خاص در معماری طراحی مدلها و نقشههای ساختمان نیز کاربرد دارد و وجود تعداد زیاد پلاگین ها یا افزونههای جانبی این نرمافزار باعث برتری و پیشی گرفتن آن نسبت به سایر رقبا در این زمینه میباشد.
مزایای نرمافزار ۳D Max
1. وجود افزونهها و پلاگین های بسیار برای نرمافزار.
۲. کاربرد انیمیشنسازی.
۳. امکان طراحی پویانمایی یا جلوههای ویژه.
۴. پشتیبانی کامل از گرافیکهای سهبعدی.
معایب نرمافزار ۳D Max
1. عدم پشتیبانی و اجرا در سیستمهای مک.
۲. یادگیری و حرفهای شدن در آن نیازمند زمان زیادی دارد.
۳. عدم تطابق و اجرا در سیستمها با سختافزارهای قدیمی.
۶. نرمافزار Maya
نرمافزار مایا جزو نرمافزارهای قدرتمند و معروف درزمینه طراحی سهبعدی میباشد. شرکت سازنده نرمافزار مایا در ابتدا wavefront بود که بعدازآن شرکت Autodesk که سازنده تری دی مکس و اتوکد هم بود ، این نرمافزار را نیز خریداری کرد که از سال ۲۰۰۵ نرمافزار مایا با نام Autodesk Maya عرضه شده است. کاربردهای نرمافزار مایا در طراحی گرافیکهای سهبعدی و انمیشن های کامپیوتری و ایجاد جلوههای ویژه میباشد. قسمتهای شبیهسازی در نرمافزار ، بهخوبی و نزدیک به واقعیت طراحی شده است و در فیلمسازی نیز مورداستفاده قرار میگیرد.
مزایای نرمافزار مایا
۱. ارائه نرمافزار در سیستمهای ویندوز ، لینوکس و مک.
۲. طراحی سهبعدی با کیفیت بالا و حرفهای.
۳. طراحی جلوههای بصری و انیمیشنسازی.
۴. بهکارگیری در طراحی پروژههای معماری.
۵. تنظیمات حرفهای برای نورپردازی.
معایب نرمافزار مایا
۱. نیازمند به سیستمی با پردازش قوی.
۲. نرمافزاری پیچیده اما کامل است که یادگیری آن کمی دشوار است.
دو نرمافزار مایا و تری دی مکس جزو نرمافزاران پرطرفدار هستند که تری دی مکس موردعلاقه انیمیشنسازان معماری و تجسم است ، درحالیکه مایا یکی از بهترین انتخابها برای صنعت تلویزیون و فیلم است.
۷. نرمافزار افترافکت AfterEffect
نرم افزار افترافکت یکی از نرمافزارهای حرفهای برای طراحی و ساخت جلوههای ویژه و موشن گرافیک هست و در طراحی تیزرهای تبلیغاتی و تیتراژ در سینما و تلویزیون نیز بسیار دیده میشود. شرکت سازنده نرمافزار افترافکت شرکت Adobe هست که سازنده نرمافزارهای دیگری همچون فتوشاپ ، ایلوستریتور و … نیز میباشد. وجود پلاگین های متعدد باعث گسترش و افکت پذیری بیشتر نرمافزار افترافکت شده است. در نرمافزار افترافکت امکان ساخت جلوههای بصری دوبعدی و سهبعدی وجود دارد و فرمت اصلی خروجی آن Aep است و از اکثر فرمتها هم در پروژهها میتوان استفاده کرد. گستره کاربرد و تنوع زیاد نرم افزار افترافکت در موزه موشن باعث محبوبیت زیاد این نرم افزار شده است و همچنین امروزه در حوزه موشن ui که در حوزه رابط کاربری است نیز کاربردی است.
مزایای افترافکت
۱. نرمافزاری قدرتمند در طراحی دوبعدی.
۲. پشتیبانی از طراحی جلوههای بصری سهبعدی.
۳. وجود افکتها و پلاگین های جانبی متعدد.
۴. امکان استفاده از زبان فارسی در تایپ با استفاده نرمافزارهای فارسینویس و اسکریپتهای فارسینویس.
۵. امکان اسکریپت نویسی برای افکتها.
معایب افترافکت
۱. فضای هارد دیسک را به مقدار زیادی اشغال میکند.
۲. سایز خروجی نرمافزار بالا است.
۳. محیط کار آن برای شروع یادگیری دشوار میباشد.
۸. نرمافزار لایت روم Lightroom
نرم افزار لایت روم نرمافزار لایت روم یکی دیگر از نرمافزارهای گرافیکی شرکت Adobe است و نرمافزاری کاربردی برای عکاسان میباشد. نام اصلی نرمافزار Adobe Photoshop Lightroom میباشد و از نام فتوشاپ یدک میکشد ولی ویژگیها و کارهای نرمافزار فتوشاپ را انجام نمیدهد اما محیط کار این نرمافزار نیز بسیار شبیه نرمافزار فتوشاپ میباشد و در کل شبیه نرمافزارهای مدیریت تصویری است. لایت روم بهترین اپلیکیشن برای ویرایش آنهاست. استفاده از آن ساده است و این امکان را فراهم کرده که بیشترین بهره را از تصاویر خود بگیرید. همه کارهایی که برای ویرایش تصاویر در لایت روم میتوان انجام داد باقدرت بیشتری در فتوشاپ نیز امکانپذیر است، ولی قدرتی که لایت روم در مدیریت تصاویر دارد در فتوشاپ وجود ندارد و یکی از ویژگیهای این نرمافزار این است که نسبت به فتوشاپ نیازمند سختافزار و پردازندههای قوی هم نیست و به نسبت نرمافزار سبکتری است.
۹. نرمافزار Gimp
نرم افزار گیمپ نرمافزار گرافیکی GIMP با حجم کمی که دارد جایگزین مناسبی برای فتوشاپ خواهد بود مخصوصاً اگر نمیخواهید کارهای حرفهای انجام دهید. البته این نرمافزار مجهز به ابزارها و ویژگیهای برجسته است و گزینه خوبی برای طراحیهای مختلف ازجمله آن دسته از طرحها که شامل خط و منحنی هستند، خواهد بود. نرمافزار گیمپ دارای ابزارهای مناسب برای عکسان بهمنظور ویرایش عکسهایشان میباشد. این نرمافزار به دلیل بهرهمندی از رابط کاربری ساده و آسان گزینهای مناسب برای یادگیری کاربران غیرحرفهای و مبتدی نیز محسوب میشود که البته همه این ویژگیها دست در دست هم میدهند تا بتوانید تجربه خوبی را در استفاده از این نرمافزار گرافیکی رقم بزنید. اگر با اوبونتو کارکردهاید حتماً باید GIMP را جزو برنامههای پیشفرض آن مشاهده کرده باشید. اگر هم کاربر سایر سیستمعاملها هستید GIMP بر روی آنها نیز قابلنصب خواهد بود ولی نرمافزار گیمپ از قلمهای مخصوص طراحی در تبلت ها پشتیبانی نمیکند.
۱۰. نرمافزار اینک اسکیپ InkScape
نرم افزار اینک اسکیپ نرمافزار دیگری است که معرفی کنیم. این نرمافزار جایگزین تاحد مناسبی برای Adobe Illustrator جهت تولید تصاویر وکتور و برداری است و برای طراحانی که با فایلهای SVG کار میکنند انتخابی مناسب خواهد بود. اما کاربران این نرمافزار باید توجه داشته باشند هر آنقدر که این نرمافزار در تولید فایلهای وکتور حرفهای است توانایی تولید تصاویر Jpeg را ندارد. اما بااینحال هنوز هم چیزی از ارزشهای آن کم نخواهد شد. رابط کاربری دوستانه و راحت، تجربه کار با آن را هم برای مبتدیان و هم برای حرفهایها دلپذیر میکند. همچنین بهرهمندی از فیلترها و افکتهای جذاب شاید گزینه دیگری برای انتخاب این نرمافزار جهت انجام کارهای گرافیکی باشد. از دیگر ویژگیهای بارز این نرمافزار توانایی خواندن فایلهای eps است که این مورد برای طراحان و گرافیستها بسیار قابلتوجه خواهد بود. پس اگر قصد تولید فایلهای گرافیکی وکتور را دارید و چندان نمیتوانید با محیط کاربری نرمافزار Illustator ارتباط برقرار کنید، نرمافزار InkScape گزینه خوبی است. از نکات منفی این نرمافزار عملکرد کند آن میباشد.
کلام پایانی
با توجه به شناختی که در این مقاله از نرمافزارهای معروف گرافیکی پیدا کردید و با کاربرد نرمافزارهای گرافیکی آشنا شدید خیلی راحتتر میتونید تصمیم بگیرید که کدام نرمافزار برای کارهای طراحی شما مناسب هست بااینکه برخی از این نرمافزارها رو اگه بتونید بهصورت مکمل استفاده کنید بهترین بازده و خروجی رو میتونید تو طرح هاتون داشته باشید و این کار خیلی دشواری نیست چون وقتی دریکی از نرمافزارها به تسلط کافی برسید ، کارکردن و یادگیری با سایر نرمافزارها کار آسانتری است. ممنون از وقتیکه برای مطالعه این مقاله گذراندید و امیدوارم بتونید تصمیمتون را برای کار طراحی گرافیک خود گرفته باشید.
۱۷ دیدگاه برای “۱۰ نرم افزار گرافیکی برتر کامپیوتر”
خیلی مطلب کامل و جامعی هست. ممنون واقعا
خواهش میکنم. مطلب به صورت پیوسته بروزرسانی هم میشود
خیلی خوبه اکثر نرم افزار ها رو با هم مقایسه کردید مرسی
خواهش میکنم. بله هدف از این مطلب هم معرفی و مقایسه نرم افزارها با بیان کاربرداشون هست.
سلام. تشکر از این مطالب کاربردی و مفید
لطفا می فرمایید که چه نرم افزاری برای طراحی تصاویر مختلف برای پرینت و اجرا روی لباس مناسب هست؟
خیلی متشکرم
خواهش میکنم. خیلی خوشحالیم که موردتوجهتون قرارگرفت.
نرم افزار گرافیکی که اکثر افراد بروز برای طراحی لبای استفاده میکنند Marvelous Designer است اما اگر به دنبال دیزاین تصویر سازی و طرح های روی لباس هستید میتونید از نرم افزار ادوبی ایلوستریتور استفاده کنید.
سلام . خیلی ممنون از زحمات و معرفی مختصر و جامع تون . برای من که مبتدی هستم خیلی مفید و کاربردی بود. مرسی واقعا
خیلی ممنون از نظر لطفتون. خیلی خوشحالیم که تونستیم برای شروع فعالیت شما در این حوزه کمک کننده باشیم
خیلی مطالب عالی و جامعی نوشتید. ممنون
خواهش میکنم.موفق باشین
عالی بود، بسیار ممنون از مطالب پرکاربرد ۴شما
خیلی مطلب مفید و کاربردی بود. ممنونم
خواهش میکنم. ممنون از نظر لطف شما
خیلی ممنون بابت این مطلب کامل و عالی. این مقاله آپدیت هست؟
ممنون از نظر لطفتون. بله این مقاله به عنوان یک مقاله مرجع ارائه شده است و همراه در حال ویرایش و آپدیت است
عالی بود نرم افزارهای گرافیکی که معرفی کردین، کاش فقط لینک دانلود این نرم افزارها رو هم میذاشتین.
عالی بود، بسیار ممنون از مطالب پرکاربرد شما