به عنوان یکی از خدمات مهم و جذاب در طراحی گرافیک، طراحی لوگو یا طراحی آرم میباشد که یکی از موارد مهم برای هر کسب و کار های تازه و حرفه ای، لوگو آنها میباشد که در مورد اهمیت لوگو در مسائل برندینگ و فروش خیلی مباحث ویژه ای با آمارهای جالبی بیان میشود اما اینکه چه لوگویی میتواند یه یک کسب و کار کمک کند و یا به آن برند آسیب بزند هم مورد مهم دیگری است که در مبحث طراحی لوگو که بیان میشود و مبحث دیگری که در این مقاله قصد داریم به طور مفصل به آن بپردازیم آشنایی با نرم افزارهای طراحی لوگو است که بتوانیم یک لوگو حرفه ای بر اساس استاندارد ایجاد کنیم و این لوگو نیز باید بر پایه یک نرم افزار مناسبی ایجاد شود که در این مقاله به آنالیز و بررسی نرم افزارهایی که برای طراحی لوگو و آرم معرفی شده اند، می پردازیم.
یکی از اصول مهم که طراحان گرافیک و طراحان لوگو باید به آن توجه ویژه ای داشته باشند استفاده از نرم افزاری مناسب برای طراحی لوگو میباشد که این مبحث میتواند در آینده یک لوگو، نقش مهمی را ایفا کند. از آنجا که نرم افزارهای گرافیکی از لحاظ پردازش بر روی پروزه ها و خروجی کار به دو دسته اصلی تصاویر وکتور و تصاویر پیکسلی دسته بندی میشوند، در طراحی لوگو نیز باید به این مسئله در انتخاب یک نرم افزار درست برای طراحی لوگو درنظر داشت. طراح لوگو باید حتماً حتماً حتماً از نرم افزارهای وکتوری در طراحی لوگو استفاده کند چون یکی از مشخصه های اصلی خروجی های وکتوری این است که افت کیفیت در صورت تغییر اندازه کار ، نخواهند داشت و دچار حالت پیکسلی و بی کیفیت شدن کار را نخواهیم داشت. این موضوع کیفیت از طرفی دیگر خیلی برای طراحی لوگو اهمیت ویژه ای خواهد داشت که یک لوگو میتواند در بخش های مختلفی از یک کسب و کار و برندی مورد استفاده قرار گیرد برای مثال در یک طرح کوچک مثل کارت ویزیت، پیکسل ، بج سینه یا در پروزه های در مقیاس های بزرگتری مثل بیلبورد ، بنرهای تبلیغاتی ، تیزرهای تبلیغاتی و … و این دلیلی است که لوگو باید در تمام این مقیاس پروژه ها دارای کیفیت مناسبی باشد چه در طرح هایی با اندازه کوچک و چه طرح هایی با مقیاس بزرگ. پس در طراحی لوگو باید از نرم افزارهای وکتور استفاده شود.
فتوشاپ در طراحی لوگو مناسب نیست
قاطعاً یکی از نرم افزارهای پرطرفداری که در حوزه طراحی گرافیک میتوان از آن استفاده کرد، نرم افزار فتوشاپ میباشد که عموماً اکثر افراد برای شروع یادگیری نیز از این نرم افزار به عنوان نرم افزار پایه استفاده میکنند و طبق یکی از مزایای نرم افزار فتوشاپ ، یک نرم افزار جامعی میباشد که در اکثر کاربردها میتوان از آن استفاده کرد و جامع پذیری بالایی دارد برای مثال برای طراحی کارت ویزیت، طراحی پوستر، طراحی گیف، طراحی سه بعدی و … اما دز برخی از موارد نیز قطعاًجزو بهترین ها نیست مثلا در طراحی های سه بعدی خیلی نرم افزارهای قوی تر و تخصصی تری هستند که میتوان از آنها استفاده کردو در طراحی لوگو نیز با اینکه میتوان از این نرم افزار استفاده کرد ولی قطعا جزو بهترین نرم افزارهای طراحی لوگو و آرم نیست و آن هم به دلیل پیکسلی بودن این نرم افزار میباشد که میتواند به کیفیت خروجی طرح لوگو آسیب وارد کند اما میتوان از این نرم افزار صرفاً برای طراحی اتود در طراحی لوگو استفاده کرد اما برای طرح نهایی بهتر است از نرم افزارهای مخصوص و حرفه ای در این زمینه استفاده کرد که در ادامه به هریک از آنها به مفصل میپردازیم.
بهترین نرم افزارهای طراحی لوگو
به عنوان معرفی بهتیرن نرم افزارهای طراحی آرم و لوگو میتوان نرم افزارهای متعددی را بیان کرد که بخشی از این نرم افزارها به عنوان نرم افزارهای مرجع در طراحی گرافیک شناخته میشوند که دارای قابلیت های بالایی هستند و همچنین جچم بالایی نیز دارند اما نرم افزارهای دیگری هستند که فقط خاص طراحی لوگو استفاده میشوند و افزونه هایی نیز در آنها استفاده شده است که بتوان کارایی و سادگی را نیز بیشتر کنند و دارای حجم کمتری نیز نسبت به نرم افزار های مرجع دارا هستند اما اگر بخواهیم لیستی از این نرم افزارها را نیز عنوان کنیم تعداد بسیار زیادی هستند که حتی نرم افزارهایی برای طراحی لوگو در موبایل نیز ایجاد شده اند اما قطعا گزینه های بهتری هستند که ما در ادامه به بهترین ها اشاره میکنیم.
نرم افزار ایلوستریتور
نرم افزار ایلوستریتور به عنوان یکی از نرم افزارهای وکتور در گرافیک جزء سه گزینه اول برای طراحی لوگو میباشد و حتی با قابلیت ها و آپدیت هایی که در نسخه های هرساله این نرم افزار ارائه شده است میتوان بهترین نرم افزار طراحی لوگو را ایلوستریتور دانست و از مزیت های ایلوستریتور برای طراحی لوگو میتوان قابلیت وکتور بودن این نرم افزار دانست که تصاویر طراحی شده ، در هر اندازه ای کیفیت بالای خود را حفظ خواهند کرد و همچنین حجم فایل های خروجی در این نرم افزار نیز حجم پایینی میباشد. از دیگر مزایای نرم افزار ایلوستریتور در طراحی لوگو میتوان به کیفیت بالای فایل طراحی شده در صنعت چاپ دانست و همچنین استفاده از لوگو طراحی شده را نیز میتواند با فرمت SVG که یکی از فرمت های گرافیکی در وب میباشد ، خروجی گرفت که حجم تصاویر را در سرعت سایت نیز بتوان کنترل کرد.
فضای کاری و محیط نرم افزار ایلوستریتور کمی پیچیده است و البته افرادی که با نرم افزار فتوشاپ آشنایی دارند به دلیل اینکه این نرم افزار هم برای شرکت Adobe میباشد ، کار راحت تری برای یادگیری محیط نرم افزار ایلوستریتور و تطبیق خود با آن دارند. وجود ابزارهای خاصی در این نرم افزار میتواند در طراحی و پیاده سازی لوگو نیز کمک قابل توجهی به طراحان داشته باشد و از این نظر میتوان گفت هر نوع لوگوهایی که اتود آن ها انجام شده باشد را میتوان در این نرم افزار طراحی نمود.
یکی دیگر از ویژگی های بارز و هم در نرم افزار فتوشاپ در طراحی لوگو و آرم استفاده بهینه و راحت از فونت ها میباشد که میتوان در این نرم افزار فونت های مختلف را جداسازی و آنالیز کرد و تغییرات لازمه را انجام داد و حتی در طراحی لوگوتایپ و لوگو های نوشتاری و عموما در تایپوگرافی میتواند آثار زیبا و خلاقانه ای را ایجاد کرد.
نکته قابل توجه دیگری که استفاده از ایلوستریتور برای طراحی آرم و لوگو توصیه میشود پشتیبانی و استفاده از محیط سه بعدی برای پیاده سازی میباشد و این امکان را ایجاد میکند که لوگوهایی را به حالت سه بعدی نیز طراحی کرد و این پشتیبانی از انواع سبک های لوگوهای تک رنگ ، لوگوهای چندرنگ ، لوگوهای سه بعدی و … جزء مزیت های این نرم افزار در بخش طراحی لوگو است.
کورل دراو
رقابت اصلی برای بهترین برنامه طراحی لوگو را میتوان بین ادوبی ایلوستریتور و کورل دراو دانست. کورل هم یکی دیگر از نرم افزارهای قدرتمندی است که بر پایه وکتور میتوان طراحی کرد. بین این دو نرم افزار نمیتوان ارجحیت خاصی را در نظرگرفت اما از لحاظ محیط این نرم افزار، کورل دراو محیط ساده تر و روان تری را دارد مخصوصاً برای افرادی که تازه وارد استفاده از نرم افزارهای گرافیکی میشوند که بر پایه وکتور باشد. در ادامه هم میتوان به نرم افزار ایلوستریتور به دلیل قابلیت های بالای این نرم افزار نیز مهاجرت کرد اما اکثر طراحان بر این باور هستند که نرم افزار کورل محیط راحتی دارد. از نکات قابل توجه و مزیت طراحی لوگو با کورل دراو میتوان به سبک بودن خود نرم افزار میباشد و از سخت افزار و رم کمتری از سیستم نیازمند میباشد و به طور کلی فشار کمتری را به سیستم می آورد.
دیگر مواردی که در طراحی لوگو با کورل دراو میتوان اشاره کرد، وجود ابزارهایی مختص برای رسم اشکال مختلف و پیچیده است که کار پیاده سازی را برای طراحان گرافیک ساده تر میکند و همچنین استفاده از نرم افزار کورل دراو این امکان را نیز فراهم می آورد که انواع و اقسام لوگو ها را طراحی کرد و مورد دیگری که از لحاظ بازارکار میزان استفاده و محبوبیت کورل دراو نسبت به ایلوستریتور بر طبق آمار بین طراحان گرافیک بیشتر است و اکثر کارهایی مثل شرکت های تبلیغاتی و تابلوسازی و برای دستگاه های کاترپلاتر از این نرم افزار استفاده می کردند و همچنان روی این نرم افزار مانده اند. دیگر نکته ای که برای طراحی لوگو با کورل دراو وجود دارد، پشتیبانی این نرم افزار از تایپ فارسی و متون فارسی میباشد که میتوان عمل تایپوگرافی را نیز به راحتی در این نرم افزار انجام داد و لوگوهای نوشتاری یا لوگوتایپ های زیبایی را طراحی کرد از طرفی قابلیت Corel Font Manager فضای مدیریت بر روی فونت ها و قلم ها را بیشتر می کن. از نکات و معایبی را که میتوان در نرم افزار کورل به آن اشاره کرد عدم پشتیبانی از قابلیت سه بعدی میباشد که به همین دلیل نمی توان از این نرم افزار برای طراحی لوگوهای سه بعدی استفاده کرد.
نرم افزار Affinity
یکی دیگر از نرم افزارهای قدرتمندی که می توان در زمینه طراحی لوگو از آن استفاده کرد نرم افزار افینیتی Affinity میباشد که این نرم افزار نسبت به کورل و ایلوستریتور حجم کمتری دارند و قابلیت آننیز به نسبت کمتر از این دو نرم افزار میباشد اما در زمینه طراحی لوگو میتوان از آن استفاده کرد و با توجه به امکاناتی که دارد میتواند نرم افزار مناسبی برای طراحی لوگو باشد. مزیت اصلی نرم افزار افینیتی برای طراحی لوگو، استفاده از حالت وکتور و برداری محیط آن میباشد که جزء موارد اصلی در زمینه طراحی لوگو است و در کنار آن این نرم افزار در قالب نسخه ویندوز و نسخه مک ارائه شده است که طراحان لوگو در هر دو سیستم عامل قابلیت استفاده از این نرم افزار را خواهند داشت.
از ویژگی های برجسته این نرم افزار استفاده از محیطی روان و ساده تر نسبت به نرم افزارهای ایلوستریتور و کورل دراو است و حجم پایین آن استفاده از این نرم افزار را برای هر نوع سخت افزار نیز آسان تر کرده است و نرم افزار افینیتی از انواع حالت های رنگی RGB، CMYK، LAB و Grayscale نیز پشتیبانی می کند و به همین دلیل در پروژه های چاپی نیز از این نرم افزار استفاده میشود. از دیگر مزیت های نرم افزار افینیتی برای طراحی لوگو پشتیبانی از فرمت های مختلف است که میتوان پروژه های فتوشاپ با فرمت PSD را نیز وارد این نرم افزار و در خرجی پروژه ها نیز از اکثر فرمت های گرافیکی رایج مثل PNG، JPG، TIFF، EPS، PDF و SVG پشتیبانی می کند.
نرم افزار Logo Maker
نرم افزار logo maker یکی دیگر از نرم افزارهای خوب و قوی در زمینه طراحی لوگو میباشد که جزو نرم افزارهای محبوبی هم در زمینه طراحی لوگو میباشد اما باید به این نکته اشاره کرد که عمدتا طراح لوگو حرفه ای به دنبال نرم افزارهای کورل و ایلوستریتور میروند چون فضای بازتری برای خلق ایده هایشان دارند. نرم افزار logo maker از آنجا که دارای قالب های آماده و از پیش تعریف شده ای میباشد امکان طراحی و پیاده سازی را در سریع ترین زمان ممکن برای افراد فراهم می آورد.
نصب این نرم افزار شما به تقریبا ۱۵۰۰ قالب از پیش طراحی شده در زمینه لوگو در دسته بندی های مختلف دسترسی خواهید داشت و با تغییرات لازم میتوانید آن را شخصی سازی کنید. از مزیت های نرم افزار Logo maker برای طراحی لوگو میتوان به قابلیت کتابخانه های قالب های آماده و اشیاء و به اصطلاع آبجکت های آماده این نرم افزار اشاره کرد و همچنین دارای افکت های سه بعدی نیز برای متن ها و تصاویر نیز میباشد. از طرفی این نرم افزار قابلیت خروجی گرفتن از انواع فرمت های رایج PDF, JPG, TIF و … را نیز دارد. و مهم ترین دلیل و مزیت لوگومیکر در طراحی لوگو استفاده اکثر افراد و کاربران با این نرم افزار است و به گونه ای طراحی شده است که هر فردی به راحتی بتواند با تغییرات لازم طرح آرم و لوگو خود را ایجاد نماید و این مسئله میتواند موردپسند طراحان حرفه ای لوگو نباشد زیرا استفاده از خلاقیت و ناب بودن لوگو ها را از بین میبرد طرح لوگو در محدوده ای از اشکال و ایده های محدودی قرار میگیرد.